lauantai 9. joulukuuta 2017

Kortittoman kokemus

En tiedä, johtuuko hajamielisyydestä, huonosta tavasta vai laiskuudesta, mutta Kela-korttini jää usein kotiin, kun itse käyn kaupungilla. Ehkä pelkään, että saattaisin kadottaa korttini, mikäli säilyttäisin sen lompakossani muiden korttien seassa. 

Hammaslääkäriaikaa varatessani harvoin tulee mieleen, että pitäisi etsiä Kela-korttia esille. Ei tälläkään kertaa. Vuositarkistus, röntgenkuvaus ja paikkaus, yhteensä 269 euroa. Hammaslääkärin avustaja toteaa, ettei kortiton voi saada Kela-korvausta. Hän katsoo mietteliäänä minua, kun pyydän hakulomakkeen ja kirjekuoreen, jotta voisin hakea korvausta suoraan Kelalta.


Eräs toinen hoitaja ryntää apuun. Saan kirjekuoren, hakulomakkeen ja kuitin.

Pari päivää myöhemmin vien kirjekuoren Kelan postilaatikkoon eikä kestä kauan 
ennen kuin kännykkääni tulee viesti. Kestää kuitenkin useita päiviä ennen kuin noudatan kehotusta ja käyn lukemassa saamani viestin Kela.fi-sivulla. Kyse ei olekaan korvauspäätöksestä vaan pyyntö, että lähettäisin myös saamani lomakkeet SV126r ja SV3r.

Ilmoitan heti, etten ole saanut niitä. Sen jälkeen soitan hammaslääkäreiden yhteiseen puhelinpalveluun.

Pari päivää myöhemmin saan odottamani sähköpostiviestin paitsi että ko. liitteet puuttuvat. Sellaisia lomakkeita ei kuulemma ole olemassa, mutta kelpaisiko suuhygienistin lomake?

Ikävä kyllä en ole käynyt suuhygienistin luona useaan vuoteen.  

Pyydän Kelalta suomenkielisten lomakkeiden numerosarjat (ensimmäiset tiedot koskivat ruotsinkielisiä lomakkeita). Kela vastaa jo seuraavana päivänä. Suomenkielisten lomakkeiden numerosarjat ovat ihan samanlaiset mutta ilman pikku-r:tä.

Varmuuden vuoksi Kela ilmoittaa myös lomakkeiden nimet:

- Selvitys hammaslääkärin antamasta hoidosta ja perityistä palkkioista, lomake SV 126
- Tutkimus- tai hoitomääräys, lomake SV3 ( asiakkaalle tehty hammasröntgen-tutkimus)

Otan sähköpostitse yhteyttä hammaslääkäriini. Vastaava hoitaja lähettää viestin: Tässä pyytämäsi liitteet, voisitko kertoa mikset heti saanut niitä käynnin yhteydessä?

Tutkin viestiä hetken ennen kuin vastaan, että liitteet puuttuvat.

Seuraavana päivänä tulee uusi viesti: No niin näin siinä kävi, että liitteet unohtuivat.

Avaan saamani liitteet. Toinen on SV126, toinen taas tyhjä hakulomake. Ei auta itkeä, laitan uuden viestin, että saisinko vielä SV3-lomakkeen. 

Sillä matkalla ollaan. Odotan seuraavaa arkipäivää ja SV3-lomaketta. Toivossa on hyvä elää. Järjestelmä pelaa hyvin kun toimii, mutta joskus ei toimi. Ehkä seuraavan kerran muistan ottaa mukaan Kela-korttini.


Kaikille kortittomille toivotan paljon onnea ja kärsivällisyyttä!

2 kommenttia:

  1. Kovin tuttua minullekin Kelakortin vuoksi sattuneet tilanteet! Vaikka en muista unohtaneeni sitä kotiin, esimerkiksi uudistettuun hammashoitolaan mennessäni jouduin pyytämään apua että osasin laittaa kortin oikeaoppisesti tunnistuslaitteeseen niin että laite tipautti käteeni lipukkeen, jossa oli vastaanottohuoneen numero.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En edes ole kuullut sellaisesta laitteesta, Petriina! Mietin miten ulkomaalaiset pärjäävät tässä maassa.

      Poista