perjantai 19. kesäkuuta 2015

Kesäsää

Koska näin juhannuksena sataa ja sääennustusten mukaan loppukesä ei välttämättäkään hymyile, herää ajatus: "Apua, saappaissa ja sadetakissa viettäisinkö pitkää lomaani? 

Yhä yksi työviikko jäljellä, joten pilvet ja tuulet ehtivät vaihdella  a:sta ö:hön ja ehdin myös ajatuksissani palata usean kerran viime kesäloman kuumiin tunteisiin. Muistan miten aikaisin aamuisin ja myöhään illalla tein puutarhatöitä ennen kuin aurinko pakotti sisätiloihin, puolipimeään asuntoon, jossa verhot pysyivät tiukasti kiinni. Silloin ajattelin, että jos tämä helle jatkuu, edessä on monelle raskas työvuosi, koska ei ehdi levätä ja rentoutua kunnolla kuumuuden takia. 


Muistan, että alennusmyynnit menivät huomioimatta ohi, koska en jaksanut keskustaan asti kovassa helteessä. Muistan myös ulkomaanmatkan viime elokuussa. Viljandissa oli vielä kuumempaa kuin Suomessa, jopa 36 astetta päivisin. Joimme pullotettua vettä kuin hulluja kuumassa hotellihuoneessamme. Pienen hotellin kellarissa oli ihana, pieni uima-allas, jossa kävin viilentelemässä jokaisen kävelyretken jälkeen.

Mikäli olisi valinnanvara - millaista lomasäätä toivoisin - sadetta vai auringonpaistetta? En tiedä. Molemmissa on hyvät puolensa. Sekä että olisi paras vaihtoehto. Uskon silti, että ehtisin kokea enemmän, levätä paremmin kylmässä, sateisessa säässä kuin liian kuumassa. Vaikka tietysti kaipaisin shortseja ja ihania uintiretkiä. 

Viime viikonloppuna tuli taas seurattua suoralähetyksessä hienoston viettämiä juhlahetkiä, kun komea prinssi meni naimisiin ja Ruotsi sai kauniin prinsessan. Uusia kuninkaallisia ilmestyy nykyisin melkein liukuhihnalla. Lauantaina prinsessa ja maanantaina prinssi.

Kaarle Kustaan  (miksi muuten käännetään etunimet?) hovissa avioliittoboomi taitaa kuitenkin olla ohi tällä erää. Kaikki kolme lasta on viettänyt häitään. Lapsenlapsia silti tulossa lähivuosina.

Ihailtuani hetken televisiokameran näyttämiä kauniita naisia upeissa mekoissaan ja komeita miehiä tyylikkäissä puvuissaan tuli mieleen, että tämä on todennäköisesti ainoa tapa monelle katsojalle saada kutsu  hienoon juhlaan ja päästä ihailemaan pukuloistoa.

Eräät toimittajat kritisoivat kuninkaallista ylellisyyttä, väittävät niiden kuuluvan menneisyyden vuosisatoihin ja jyrkästi sotivan tasa-arvoisuutta vastaan. He ovat varmasti oikeassa, mutten itse halua tuomita tällaisia juhlahetkiä, jotka tuovat iloa ja vaihtelua monen ihmisen arkipäivään.

Lisäksi upeat häät sekä  suloiset vauvat ja pikkulapset auttavat parantamaan Ruotsin kuningashuoneen mainetta, joka vain muutama vuosi sitten koki kovan kolauksen kuninkaan seksiseikkailujen takia.

Kuumat kesät, viileät kesät - onnelliset vuodet, surulliset vuodet. Rikkaat kuin köyhätkin kokevat saman elämänpolullaan. Käyrä suuntautuu välillä ylöspäin, välillä alaspäin. Tällä hetkellä tuntuu kuin itse olisin lähestymässä aallonpohjaa, koska harva se päivä tavaroita menee rikki, uusia ongelmia syntyy tasaan tahtiin melkein kuin tilauksesta ja lapset hermostuvat minuun vuorotellen. Tulee mieleen kuningatar Elizabethin ikimuistoisia sanoja, kun hän puhui kauhun vuodesta, vaikkei  tilanne ollenkaan ole yhtä paha. Linna ei ole palanut eivätkä lapset eronneet. 


- 1992 is not a year on which I shall look back with undiluted pleasure. In the words of one of my more sympathetic correspondents, it has turned out to be an Annus Horribilis.
4 kommenttia:

 1. Huomenta, Milena.
  Hyvää Juhannusta.
  Älä ole huolissasi, uskon että aurinko lämmittää syksypuolella mukavasti.
  Kohtahan on kesäpäivän tasaus, ja käännymme jälleen kohden syksyä, yhä kiihtyvällä tahdilla.

  Lomailla ehtii vielä, kotimaassakin ennen kuin kesäpaikat sulkeutuvat.
  Matkustamisen kannalta keli on sopivan viileää, ei liian kuumaa.
  Pirkanmaalla tämä aamu on ollut kaunis ja hyvin rauhallinen kesäinen, raikas yöllisen sateen johdosta, taivas täynnä potapiviä, jotka tosin hieman cumuloituvat tällä hetkellä.

  Pikkutenavat on herttaisia, etenkin naapurin mummon luona vieraileva poikapuolinen tuplavahinko on piristävää katsottaavaa, etenkinmummon ohella, joka usein näin viikon vaihteen tienoilla soluttautuu 10 korkoisiin avokkaisiin, jotka korostavat hyvin muodostunutta ja ruusutatuoinnilla koristettua pitkää säärtä, joita kelpaa kattella...

  VastaaPoista
 2. Kiitos kommentistasi, Maxi! Huomaan sen vasta nyt. Joka aamu on satanut. Kastuinkin työmatkallani. Iltaisin/iltapäivisin aurinko on paistanut. Se, joka iloitsee pienistä asioista, nauttii varmasti enemmän elämästä kuin tällainen, synkkä varis kuin minä. Toisaalta meidän pihallamme harvoin liikkuu pieniä, suloisia lapsia tai tatutoituja, kaunissäärisiä ukkoja. ;)

  VastaaPoista
 3. Kyllä tämä kesä tästä vielä kesäksi muuttuu, älä epäile Milena:) Voi olla että saadaan saman tyyppinen helleaalto tai sitten muutama lievempi kuin viime kesänäkin. Täällä oli tänään kaunis aurinko päivä ja huomenna ilman muuta:)

  Näistä häistä tuli mieleeni se kun olin kerran juhlissa ja hain miestäni ihmisjoukosta. Viimein yksi komea mies kysyi, että kuka sulta on oikein hukassa, nauroin ja vastasin että no Sinäpä tietenkin. Jotenkin vaistomaisesti etsin juhlakansan joukosta arkipukuista ei niin sliipattua miestäni. Kerran ostin vaaleanpunaisen paidan mustan puvun kanssa laitettavaksi ja siihen sopivan kravatin kun menimme vähän parempiin pippaloihin. Mies kysyi, että oletko tosissasi että pistän vaaleanpunaisen paidan. Olin tosissani ja hän oli illan tyylikkäin mies:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt helle saapui, Mustis, ja ongelmat jatkuvat. ;)

   Hauskoja muistoja! Pukukoodista voisi kirjoittaa ihan oma blogiteksti!

   Poista